Click to listen highlighted text!
INBOOX Ελληνικά Διαδραστικά και Δωρεάν Βιβλία Άρθρα,Άρθρα - Παιδιά Η συμβολή του παραμυθιού στην ανάπτυξη των παιδιών (Μέρος 2ο)

Η συμβολή του παραμυθιού στην ανάπτυξη των παιδιών (Μέρος 2ο)

Συμβουλές για καλύτερη ανάγνωση
handΓράφει η Λογοθεραπεύτρια Φένια Ζαραφωνίτη

Στο Πρώτο Μέρος αυτού του άρθρου αναλύσαμε τους τομείς που αναπτύσσονται και τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά κατά την ανάγνωση των παραμυθιών. Αν δεν έχετε διαβάσει το πρώτο μέρος, διαβάστε το ΕΔΩ.

Σε αυτό το μέρος θα δώσουμε:

11 Συμβουλές για καλύτερη ανάγνωση:

book

1 Μπορείτε να δίνετε τη δυνατότητα να επιλέγουν τα ίδια τα παιδιά τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται το ενδιαφέρον και παρέχεται μεγαλύτερο κίνητρο για την ανάγνωσή τους.

2 Βάλτε το διάβασμα στη ζωή σας. Εσείς παρέχετε το πρότυπο. Βλέποντας τον πατέρα η τη μητέρα να διαβάζει ένα βιβλίο, κινεί το ενδιαφέρον να δηλώσουν και τα ίδια την πρόθεσή τους για ανάγνωση.

3 Να επιλέγετε βιβλία αντίστοιχα με την ηλικία των παιδιών. Ξεκινήστε με μικρά και απλά βιβλία με λίγες σελίδες. Όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί τόσο μικρότερης διάρκειας είναι και η συγκέντρωση-προσοχή του.

4 Ασχοληθείτε με τις εικονογραφήσεις των βιβλίων. Να δείχνετε τις εικόνες και να περιγράφετε αυτό που βλέπετε. Ζητείστε από το παιδί να περιγράψει και να δείξει. Έτσι, ενισχύεται ο εκφραστικός- περιγραφικός λόγος.

5 Παίξτε με τις εικόνες! Μπορείτε να παίξετε ένα «παιχνίδι θησαυρού», ζητώντας από το παιδί να βρει ένα αντικείμενο μέσα σε μια εικονογράφηση. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η παρατηρητικότητα, η συγκέντρωση και η προσοχή.

6 Κάντε ερωτήσεις κατανόησης. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις για τους ήρωες, τις πράξεις τους ή να ζητήσετε να κάνει υποθέσεις για την εξέλιξη της ιστορίας. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η κατανόηση του παιδιού καθώς και το παιδί συμμετέχει ενεργά κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης χωρίς να καθίσταται παθητικός δέκτης.

7 Συζητείστε με το παιδί την εξέλιξη της ιστορίας. Ρωτήστε την άποψή του για τις πράξεις των ηρώων, ζητήστε από το παιδί να θέσει εναλλακτικές εξελίξεις της ιστορίας. Έτσι, ενισχύεται η κριτική τους σκέψη.

8 Ζητήστε από το παιδί να σας αφηγηθεί μια ιστορία που του διαβάσατε. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ο εκφραστικός-αφηγηματικός του λόγος καθώς και η ανάκληση γεγονότων από τη μνήμη του.

9 Ζωγραφίστε! Μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να ζωγραφίσει μια σκηνή από ένα παραμύθι. Έτσι, μπορεί να αποτυπώσει τη φαντασία του και να ενισχύσει τις κινητικές του δεξιότητες.

10

Αλλάξτε τη φωνή σας! Μπορείτε να δίνετε εναλλακτικούς τόνους και διαφορετικά υφή στη φωνή σας με τις εναλλαγές των ηρώων. Η αφήγηση γίνεται πιο διασκεδαστική και διαδραστική αυξάνοντας το ενδιαφέρον του παιδιού.

11

Δραματοποιήστε σκηνές από ένα παραμύθι! Μπορείτε να πάρετε τους ρόλους κάποιων ηρώων και να πραγματοποιήσετε μια αναπαράσταση της ιστορίας. Σίγουρα θα αρέσει πολύ στα παιδιά, θα τα διασκεδάσει και θα τους δώσει το κίνητρο για περισσότερη ανάγνωση.

book

Εν κατακλείδι, η ανάγνωση βιβλίων προσφέρει ποικίλες δεξιότητες στα παιδιά. Τους προσφέρει την βελτίωση δεξιοτήτων που αφορούν τη λειτουργικότητά τους ως άτομα, ενισχύει την αγάπη τους για τα βιβλία και τη μάθηση, τα βοηθά να αποκτήσουν πιο εύκολα δεξιότητες και να βελτιώσουν τον εαυτό τους στην ολότητά του.

hand Φένια Ζαραφωνίτη
Λογοθεραπεύτρια – Med Ειδικής Αγωγής
Website: therapialogou.gr

Μοιραστείτε το:

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Click to listen highlighted text!