INBOOX Ελληνικά Διαδραστικά και Δωρεάν Βιβλία Clue Story 2 – Διαδραστικό Βιβλίο
Clue Story 2 - Διαδραστικό Βιβλίο

Clue Story 2 – Διαδραστικό Βιβλίο

Τι είναι τα INBOOX?

Clue Story 2 – Σκέψου με τα Μάτια μου

Τα Interactive Books της σειράς «Clue Story» έχουν σκοπό να «ζωντανέψουν» τις μυθοπλασίες των ομώνυμων βιβλίων και να προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία διαδραστικής ανάγνωσης μέσα από βίντεο, εικόνες, γρίφους και αινίγματα. Τοποθετούν εσάς στη θέση του ήρωα, ο οποίος αντιμετωπίζει προκλήσεις στην προσπάθειά του να φτάσει στην επίλυση του μυστηρίου.

Οι γρίφοι που θα συναντήσετε ποικίλουν στο είδος τους (λογικής, αριθμών, μνήμης, παρα-τηρητικότητας κλπ). Μερικοί γρίφοι συνδέονται άμεσα με την διαταραχή του κεντρικού ήρωα (OCD*). Θα πρέπει να “σκεφτείτε με τα μάτια του” και να εντοπίσετε τις «δυσαρμονικές ατέλειες».

*Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
Πληροφορίες για τις Διαταραχές των ηρώων:

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή:

Ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, πάσχει από μία μορφή αγχώδους διαταραχής, κατά την οποία εξαναγκάζει τον εαυτό του σε εσωτερικές ή εξωτερικές πράξεις τελειοποίησης του “κόσμου” του. Τέτοιες πράξεις είναι για παράδειγμα, η εναρμόνιση αντικειμένων ώστε να δημιουργούν πλήρη συμμετρία, η εμμονή της διατήρησης της απόλυτης καθαριότητας, η επανάληψη συγκεκριμένων ρουτινών, με τη μορφή καθημερινής τελετουργίας, η μανία με τους στρογγυλούς αριθμούς κλπ. Στην πραγματική ζωή, οι πράξεις, οι ιδεοληψίες και οι παρορμήσεις ενός ψυχαναγκαστικού, ενεργοποιούνται από άγχος, ή υπερβολικό φόβο, με σκοπό να εξαλείψουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, δημιουργώντας ένα φανταστικό, μαγικό “τέλειο σύμπαν”. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό είδος νεύρωσης, η οποία συχνά, σε δυσμενείς περιπτώσεις, προκαλεί κρίσεις ή ακόμη και κατάθλιψη.

Η ΙΨΔ στο Clue Story 2

Σε ορισμένα σημεία του μυθιστορήματος, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ελαφρές δόσεις χιούμορ, ακόμη και από τον ίδιο τον ήρωα, χωρίς αυτό να θεωρηθεί, σε καμία περίπτωση, ασέβεια προς τους ασθενείς που πάσχουν από ΙΨΔ στην πραγματική τους ζωή. Ίσως το χιούμορ να αποτελεί ένα είδος “ψυχικού φαρμάκου” σε εκείνους τους ανθρώπους που οι αρνητικές σκέψεις δυσκολεύουν τις ζωές τους… Αντιθέτως, ο ήρωας του βιβλίου, γαντζώθηκε από την εξάρτηση στο αλκοόλ, με σκοπό να απαλύνει τις συνέπειες της διαταραχής του. Όμως, η επιλογή αυτή φυσικά και δεν καταπραΰνει τα αρνητικά του συναισθήματα. Τα καλύπτει για ελάχιστες στιγμές, με αποτέλεσμα να επανέρχονται ακόμη ισχυρότερα μετά το πέρας της επίδρασης της μέθης.

Ο Διεθνής Σύνδεσμος Ι.Ψ.Δ. χρησιμοποιεί μια φράση για να περιγράψει τη διαταραχή: “Φανταστείτε ότι το μυαλό σας μένει κολλημένο σε μια συγκεκριμένη σκέψη ή μια εικόνα και στη συνέχεια αυτή η σκέψη ή αυτή η εικόνα, επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά και μετατρέπεται σε μια χιονοστιβάδα.” Οι λειτουργίες του εγκεφάλου μετά την χιονοστιβάδα, ενεργοποιούνται για να ξεγελάσουν την ίδια τη σκέψη του πάσχοντος και να αποτρέψουν ή να μειώσουν την εμφάνιση του άγχους και του φόβου. Με άλλα λόγια, ο πάσχων νιώθει πως πρέπει επειγόντως ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ! Αυτό το κάτι, συνήθως παίρνει τη μορφή των ψυχαναγκαστικών “διορθώσεων”, επαναλήψεων, τελετουργιών.

Λίγα λόγια για τον ΑΥΤΙΣΜΟ:

Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από την ελληνική λέξη «εαυτός». Δηλώνει την απομόνωση-απομάκρυνση του ατόμου από τον εαυτό του. Ο αυτισμός είναι μία νευροψυχιατρική διαταραχή που διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Είναι μια εκ γενετής διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος διαχειρίζεται τις πληροφορίες.

Γενικότερα, η συμπτωματολογία περιλαμβάνει ελλείμματα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, δυσκολία στην γλωσσική ανάπτυξη, στερεότυπη συμπεριφορά καθώς και καθυστέρηση της νοητικής ανάπτυξης. Το κύριο πρόβλημα του αυτισμού δεν είναι ο λόγος, αλλά η επικοινωνία. Τα συμπτώματα ποικίλουν από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρά. Το κάθε άτομο που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού εμφανίζει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά.

Αυτισμός και υψηλή λειτουργικότητα

Αξίζει να σημειωθεί, η ιδιοτυπία των ατόμων υψηλής λειτουργικότητας, τα οποία καταφέρνουν να αναγνωρίζουν τις δυσκολίες τους, να τις υπερκαλύπτουν και να επικοινωνούν λειτουργικά όπως όλοι μας. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις ατόμων, παρουσιάζονται ειδικές δεξιότητες σε κάποιους τομείς στους οποίους μπορούν να διαπρέψουν από νεαρή ηλικία, όπως και ο χαρακτήρας του παιδιού που αναφέρεται στην ιστορία του βιβλίου.

Η συγκεκριμένη αιτιολογία που συμβάλει στην εμφάνιση του αυτισμού παραμένει άγνωστη ακόμη και σήμερα. Αν αναλογιστούμε πως παλαιότερα, η διαταραχή αυτή λάμβανε την ταμπέλα της σχιζοφρένειας, συμπεραίνουμε πως έχουν γίνει αρκετά βήματα εξέλιξης, αλλά χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα.

Δείτε το πρώτο βίντεο για να ξεκινήσετε την ιστορία:

Η εικόνα ξεθολώνει. Βλέπω μπροστά μου το ταβάνι και ένα μέρος του φωτιστικού, που σημαίνει είτε ότι έχω σωριαστεί στο πάτωμα του σαλονιού, δίπλα σε άδεια μπουκάλια, είτε ότι απέκτησα κάποιο είδος υπερδυνάμεων όσο ήμουν αναίσθητος και πλέον έχω την ικανότητα να αιωρούμαι. Δυστυχώς, ισχύει το πρώτο, αν και το δεύτερο θα εξηγούσε αρκετά από τα αισθήματα ναυτίας που με κατακλύζουν.

Η μυρωδιά της ανάσας μου έχει πλημμυρίσει ολόκληρο το σαλόνι, σε τέτοιο βαθμό που αν άναβα ένα σπίρτο, μια έκρηξη από τα συσσωρευμένα εύφλεκτα αλκοολούχα αέρια μοιάζει πολύ πιθανό επακόλουθο. Καταφέρνω να στηριχτώ κάπου για να σηκωθώ όρθιος. Φεύγω από το σαλόνι και κατευθύνομαι προς το μπάνιο, κουτουλώντας στις κάσες και στον τοίχο του διαδρόμου, στην προσπάθειά μου να ευθυγραμμίσω το σώμα μου. Φτάνοντας στον νιπτήρα, ανοίγω τη βρύση και πλένω τα χέρια μου τρείς φορές με αντισηπτικό σαπούνι.

Ρίχνω νερό στο πρόσωπό μου για να συνέλθω, προσέχοντας παράλληλα να μην πιτσιλίσω τον καθρέπτη ή το πάτωμα. Τα οπτικά μου νεύρα άρχισαν να δίνουν καθαρές εικόνες στον εγκέφαλο. Όμως, αυτό δεν είναι πάντα τόσο καλό, γιατί με καθαρό οπτικό πεδίο παρατηρώ την παραμικρή λεπτομέρεια, την απειροελάχιστη ατέλεια που γεννά μέσα μου μια αυθόρμητη ανάγκη να τη διορθώσω.

Ιδεοψυχαναγκαστική ή μανιοπαρορμητική διαταραχή για την ακρίβεια. Εγώ θα συνεχίσω να την αποκαλώ «ανάγκη να τελειοποιήσω τον κόσμο μου». Είναι αρκετά αισιόδοξο βάπτισμα, αλλά αν την αποκαλέσω αλλιώς, η θλίψη μου θα με οδηγήσει σε κρίσεις άγχους και αδυναμία να ανταπεξέλθω στις σκέψεις μου, με αποτέλεσμα να καταφεύγω στη μοναδική λύση που με αναισθητοποιεί. Το αλκοόλ…

Γυρίζω αναζωογονημένος στο σαλόνι έχοντας μια έντονη υπόνοια. Σαν κάτι σοβαρό να είχε συμβεί πριν σωριαστώ στο πάτωμα. Το γεγονός ότι σωριάστηκα δεν είναι από μόνο του σοβαρό, άλλωστε συμβαίνει συχνά. Το διάχυτο προαίσθημά μου πως χθες δεν ήταν μια ανούσια νύχτα σαν όλες τις άλλες, είναι που με κάνει να αναρωτιέμαι…

Προσπαθώντας να επαναφέρω στη μνήμη μου τα καμώματα της περασμένης νύχτας, η εικόνα που αντικρίζω τείνει να με σπρώξει πίσω στην δυσφορία μου. Μάλλον γύρισα στο σπίτι τύφλα από το μεθύσι και η ακαταστασία που προκάλεσα με τρελαίνει. Είμαι αναγκασμένος να τα επαναφέρω όλα έτσι όπως ΠΡΕΠΕΙ να είναι, γιατί ήδη το στομάχι μου αρχίζει να τρέμει. Όσο διορθώνω τις ατέλειες, ίσως βρω κάποιο στοιχείο που θα ξεθολώσει τις αναμνήσεις…

cluestory ateleies
Αρχικά, δείτε το επόμενο βίντεο και προσπαθήστε να εντοπίσετε τις ατέλειες. Κατόπιν επιλέξτε τις “σωστές” απαντήσεις παρακάτω:







    “Σωστά!”

    Συνεχίστε την ανάγνωση:

    Κεφάλαιο 1.2

    clue2cluea
    Μια φωτογραφία βρίσκεται παρατημένη πάνω στον καναπέ μου. Η μορφή της γυναίκας που απεικονίζει είναι αγγελικά όμορφη. Μου έρχεται να μπω μέσα στην φωτογραφία να την αγκαλιάσω! Kάτι γνώριμο θυμίζει, οικείο, αλλά το θολό μυαλό μου δυσκολεύεται να ανασύρει από τη μνήμη την κατάλληλη καταχώρηση. Υπάρχει μια αφιέρωση στο πίσω μέρος. Ισιώνω προσεκτικά τις τσαλακωμένες άκρες πριν αρχίσω να διαβάζω με αγωνία το μήνυμα.

    “Έχω δύο αγάπες… Η μία είναι η μουσική. Την άλλη θα τη γνωρίσεις τη Δευτέρα στις 4 ακριβώς στη διεύθυνση Απόλλωνος 7. Χαίρομαι πολύ που η μοίρα σε έστειλε κοντά μου… Να είσαι εκεί.”

    Αριάδνη

    Αριάδνη; Μα βέβαια, η Αριάδνη Νάξου. Η διάσημη μουσικός και τραγουδίστρια. Για πολλούς η καλύτερη της νεότερης γενιάς. Στα τριάντα της χρόνια έχει δημιουργήσει καλλιτεχνικά, όλα όσα εγώ δεν θα προλάβω να καταφέρω ούτε σε δύο ζωές. Τι δουλειά έχει η φωτογραφία της στο σαλόνι μου και τι σημαίνουν αυτά που έχει γράψει στο πίσω μέρος; Φαίνεται πως ήμουν τόσο τυχερός ώστε να γνωρίσω αυτή την υπέροχη ύπαρξη, αλλά ταυτόχρονα τόσο άτυχος να μη θυμάμαι πώς το κατάφερα!

    Θυμάμαι σίγουρα πως έκανα τα ίδια που κάνω εδώ και καιρό, μετά την αποτυχία μου. Η πρώτη μου πανηγυρική επιτυχία ως συνθέτης φούσκωσε τον τραπεζικό λογαριασμό και τα μυαλά μου, μέχρι να με προσγειώσει η επόμενη παταγώδης αποτυχία, στέλνοντάς μου κρίσεις άγχους, κατάθλιψη και ψυχαναγκαστικές διαταραχές, τις οποίες αντιμετωπίζω πίνοντας τις χημικές ουσίες που σερβίρει το μπαρ ακριβώς κάτω από το σπίτι μου. Σε αυτό το μπαρ με βρήκε και η χθεσινή νύχτα. Επανέρχονται στη μνήμη μου σκόρπιες εικόνες. Θυμάμαι μια γυναίκα να με φωνάζει στο τραπέζι της…

    …Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα τεράστιο κενό. Η επόμενη καταχώρηση μνήμης είναι το άνοιγμα των ματιών μου όντας ξαπλωμένος σε οριζόντια στάση στο πάτωμα του σαλονιού. Άτιμη εξάρτηση! Ακόμα και τα σοβαρά γεγονότα που σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα ξεχνούσα με τίποτα, τα έχεις σβήσει από τη μνήμη μου δίχως διακρίσεις. Κάτι τέτοιες ώρες με σιχαίνομαι!

    Με όσες μνήμες έχουν ξεφύγει από τη λήθη, πρέπει να σκεφτώ και να αποφασίσω άμεσα τι θα κάνω. Η Αριάδνη μού έδωσε ένα νέο ραντεβού σε συγκεκριμένη διεύθυνση, σήμερα στις τέσσερις ακριβώς. Δηλαδή σε λίγες ώρες από τώρα. Θέλει λέει, να γνωρίσω τη δεύτερη αγάπη της μετά τη μουσική. Αν η δεύτερη αγάπη της είναι το σεξ και στη διεύθυνση Απόλλωνος 7 βρίσκεται το σπίτι της, τότε πρέπει να αρχίσω να αγχώνομαι…

    Φαίνεται πως η τύχη μού χαμογέλασε μετά από αρκετό καιρό. Βλέπεις, δεν είναι ούτε συχνές ούτε εύκολες οι ερωτικές συνευρέσεις με το αντίθετο φύλο, παρέα με τις διαταραχές μου… Το μήνυμά της δίνει μια ξεκάθαρη ελπίδα. Η χαρά της που η μοίρα με έστειλε κοντά της, δίνει επιπλέον πιθανότητες ισχύος στο ερωτικό σενάριο. Τυχερέ Θησέα! Αν δεν τα θαλασσώσεις, θα περάσεις καλά απόψε… Εκτός αν τελικά όλο αυτό το σενάριο είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό.

    Μετά την φιλοσοφία, ήρθε η ώρα της καθαριότητας. Έκανα ένα δίωρο μπανάκι, ντύθηκα, αρωματίστηκα και ξεκίνησα το ταξίδι της αναζήτησης της μούσας μου. Αγόρασα πρώτα μια καλή σαμπάνια, απαραίτητη για την χαλάρωση της ατμόσφαιρας και ύστερα πήρα τον δρόμο προς το άγνωστο…

    Η ώρα πλησιάζει τέσσερις. Όπου να’ ναι φτάνω στον προορισμό. Περπατώντας στους βρώμικους και ασύμμετρους δρόμους της πόλης, τα στραβά κλαδεμένα δέντρα, τα σπασμένα πλακάκια, τα απλωμένα ρούχα διαφορετικών μεγεθών και χρωματισμών, είναι μερικά από τα ενοχλητικά ζιζάνια που τεντώνουν τα ευέξαπτα νεύρα μου. Με το ζόρι κρατιέμαι να μην ανοίξω τη σαμπάνια.

    Έφτασα στην οδό Απόλλωνος 7, αλλά αυτό που βρίσκεται εδώ δεν είναι σπίτι. Είναι ένα νεόκτιστο κτίριο με μεγάλη αυλή, στην ταμπέλα του οποίου αναγράφεται η φράση «Πρότυπο Ειδικό Εκπαιδευτήριο». Από τη στιγμή που δεν έχω το τηλέφωνό της, περιμένω απέξω, μη έχοντας άλλη επιλογή, ελπίζοντας να έρθει στην ώρα της. Όσο περιμένω, έχω με αρκετά να ασχοληθώ. Ισιώνω τα κορδόνια των παπουτσιών μου, φτιάχνω τα μανίκια μου στην ίδια συμμετρική απόσταση, περπατώ πάνω-κάτω στο πεζοδρόμιο πατώντας μέσα στα τετράγωνα και ποτέ, προς θεού, ποτέ πάνω στις γραμμές!!! Απλά, καθημερινά πράγματα για να περάσει η ώρα…

    Η ώρα πέρασε, αλλά εκείνη άφαντη. Το χαμόγελο της τύχης φαίνεται πως ήταν ειρωνικό και σατανικό. Η τελευταία ελπίδα βρίσκεται μέσα στο εκπαιδευτήριο. Δε μένει άλλη επιλογή.

    Ανοίγω την πόρτα και συναντώ μια όμορφη, καλοντυμένη κοπέλα στην υποδοχή. Ρωτώ αν βρίσκεται εδώ η κυρία Αριάδνη Νάξου.
    «Είστε ο κύριος Θησέας, ο δάσκαλος μουσικής;» μου αποκρίνεται.
    Απαντώ διστακτικά «Ναι» και εκείνη μου λέει να την ακολουθήσω στην επόμενη αίθουσα για να γνωρίσω τον Χάρη… Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Εγώ για Αριάδνη ήρθα. Ποιος είναι ο Χάρης;

    H Απάντησή σας: (4ψήφιος αριθμός)


    Κάθε σημείο στο πεντάγραμμο αντιστοιχεί σε έναν αριθμό. Μια τετράδα από νότες θα σας δήξει τον τετραψήφιο κωδικό.


    Ο Κωδικός είναι: 1477

    Σωστά!

    Η Αριάδνη έγραψε συνθηματικά τον κωδικό πίσω από τη φωτογραφία και χρησιμοποίησε το πεντάγραμμο για να αντιστοιχήσει τη νότα ΜΙ στον αριθμό 1, στην πρώτη γραμμή του πενταγράμμου, αντίστοιχα τη νότα ΛΑ στον αριθμό 4 και τη νότα ΡΕ στον αριθμό 7. Επίσης, ο μικρός Χάρης επαναλάμβανε συνεχώς τον κωδικό μεταφρασμένο σε νότες (Μι–Λα–Ρε–Ρε).

    Ολοκληρώσατε το 1ο Κεφάλαιο!
    Συνεχίστε την ανάγνωση στο:

    Clue Story 2

    Clue Story 2 – Διαδραστικό Βιβλίο με γρίφους

    Μοιραστείτε το: