Click to listen highlighted text!

Οι Δίκαιοι – Αλμπέρ Καμύ

Οι Δίκαιοι

Πριν την ακρόαση, διαβάστε λίγα λόγια για το βιβλίο “Οι Δίκαιοι”:

Λίγα Λόγια για το Βιβλίο

“Οι Δίκαιοι”

Οι Δίκαιοι (πρωτότυπος γαλλικός τίτλος: Les Justes) είναι ένα θεατρικό έργο που δημιουργήθηκε το 1949 από τον Γάλλο συγγραφέα και φιλόσοφο

Αλμπέρ Καμύ – (Βιογραφία)

Το έργο βασίζεται στην πραγματική ιστορία μιας ομάδας Ρώσων Σοσιαλιστών-Επαναστατών που δολοφόνησαν τον Μεγάλο Δούκα Σεργκέι Αλεξάντροβιτς το 1905. Μέσα από αυτή τη δολοφονία, η φιλοσοφική σκοπιά του Αλμπέρ Καμύ διερευνά τα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με την επανάσταση και την τρομοκρατία. Το κεντρικό ερώτημα που περιστρέφεται γύρω από την φιλοσοφική διερεύνηση του Καμύ είναι «Δικαιούται ο εξεγερμένος να σκοτώνει;»

Είναι ένα θεατρικό έργο σε πέντε πράξεις που ξεκινά από το διαμέρισμα στο οποίο οργανώνεται η ομάδα των εξεγερμένων. Η ιστορία των δικαίων εκτυλίσσεται στην Μόσχα την εποχή της δολοφονίας του Δούκα. Ο συγγραφέας εμβαθύνει στα κίνητρα και στις εσωτερικές συγκρούσεις της συγκεκριμένης ομάδας επαναστατών. Από τον σχεδιασμό μέχρι την πραγματοποίηση της δολοφονίας, ο Καμύ προχωρά σε μια απαράμιλλη ανατομία της ανθρώπινης ψυχής.

Καμύ και Θέατρο

Ο Καμύ εκτός από του Δίκαιους έχει ασχοληθεί αρκετά με την θεατρική συγγραφή. Το έτερο έργο που ξεχωρίζει είναι ο “Καλιγούλας”. Έχει δημιουργήσει επίσης και πολλές ενδιαφέρουσες θεατρικές διασκευές πασίγνωστων μυθιστορημάτων, όπως το έργο “Οι Δαιμονισμένοι” του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Το αριστούργημα “Οι Δίκαιοι” και οι εμβάθυνση στα κίνητρα μιας επανάστασης, ενδεχομένως συντέλεσε στην επόμενη δημιουργία του. Μετά από δύο χρόνια, το 1951, εκδίδετε το δοκίμιο “Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος.”

Το έργο του “Οι Δίκαιοι” αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς σκηνοθέτες ανά τον κόσμο. Ήταν η αφορμή για παραγωγές ταινιών όπως οι Bajo la metralla (1983) και Telugu (2017). Στην παρακάτω ηχογραφημένη θεατρική παράσταση του 1963, παίζουν με τη σειρά που ακούγονται οι καλλιτέχνες: Γιάννης Αργύρης, Βούλα Ζουμπουλάκη, Βύρων Πάλλης, Θεόδωρος Έξαρχος, Δημήτης Μυράτ, Κώστας Μανιουδάκης, Νίκος Δενδρινός, Βάσσος Ανδρονίδης, Σούλα Αθανασιάδου. Μουσική Επιμέλεια: Αργυρός Μεταξά. Μετάφραση, Ραδιοσκηνοθεσία: Δημήτρης Μυράτ.

Μοιραστείτε το:

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Click to listen highlighted text!