Click to listen highlighted text!

Τζ. Όργουελ – Η Φάρμα των Ζώων (Γνώμη)

Όργουελ - Η Φάρμα των Ζώων

book
Τζώρτζ Όργουελ – Η Φάρμα των Ζώων (Animal Farm)
Είδος: Μυθιστόρημα Φαντασίας
με θέμα τον Ολοκληρωτισμό

handΓράφει ο Πρόδρομος Doe

Η “Φάρμα των Ζώων”, είναι ένα από τα δύο λογοτεχνικά βιβλία που έχουν επηρεάσει περισσότερο και με τρόπο καταλυτικό, τη σκέψη του δυτικού πολιτισμού του 20ου αιώνα πάνω στα πεπραγμένα των πολιτικών ανακατατάξεων που συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο (άνοδος του ναζισμού στην κεντρική Ευρώπη, κυριαρχία του κομμουνισμού στην βορειοανατολική). Δεν είναι καθόλου παράξενο που το άλλο βιβλίο, είναι το “1984” και πάλι του Όργουελ. Τυχαίο; — Δε νομίζω (που θα επαναλάμβανε εκνευριστικά μια ψυχή).

Λίγα λόγια για τον Όργουελ

Ο Όργουελ δεν έζησε πολύ. Πέθανε μόλις στα 46 του χρόνια, στις 21 Ιανουαρίου του 1950. Και παρότι έγραψε ελάχιστα έργα, κατάφερε να σημαδέψει έναν πολυτάραχο αιώνα, προφητεύοντας, ουσιαστικά, το μέλλον. Ο αντίκτυπος των έργων του, και ιδιαίτερα του “1984”, συνεχίζει να είναι τεράστιος και όχι μόνο σε αυστηρά λογοτεχνικά πλαίσια. Εισήγαγε νεολογισμούς, δάνεισε καινούργιες λέξεις στα πολιτικά λεξιλόγια, μέχρι και όνομα σε δημοφιλή reality έδωσε. Και κάπως έτσι, ένα όνομα που όλοι θα έπρεπε να το φοβόμαστε, έγινε τηλεοπτικό προϊόν και καθημερινός αστεϊσμός.

Tο βιβλίο όμως που γιγάντωσε τη φήμη τού περισσότερο γνωστού με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, Όργουελ, ήταν η “Φάρμα των Ζώων”. Μια συγκλονιστική αλληγορία πάνω στον ολοκληρωτισμό, που στηλιτεύει περισσότερο τον κομμουνισμό του Στάλιν παρά το ναζισμό του Χίτλερ. Ο παγκόσμιος πόλεμος τελειώνει, η Ευρώπη προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της (όπως και ολόκληρος ο κόσμος), όμως η ματιά όλων στρέφεται τώρα στην Σοβιετική Ένωση. Εκεί που το όνειρο της επανάστασης έχει μετατραπεί, σε πολύ λίγα χρόνια, σε εφιάλτη. Ο Άγγλος συγγραφέας δεν έκρυψε ποτέ την αντιπάθεια σε κάθε φασιστικό καθεστώς και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η πρώτη ύλη της “Φάρμας των Ζώων”, είναι παρμένη από τα τεκταινόμενα πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, που αλλάζουν τις γραμμές στο χάρτη και τις αρχές των ιδεολογιών στα κεφάλια των ανθρώπων.

Η Υπόθεση του βιβλίου

Τα γουρουνάκια της φάρμας του κυρίου Τζόουνς δεν αντέχουν άλλο την καταπίεση των ανθρώπων. Δύο νεαροί (για γουρούνια μιλάμε πάντα, μην μπερδεύεστε), θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν το όνειρο ενός Γέροντα, σε πραγματικότητα. Θα αναγάγουν όλα τα γουρούνια σε ισότιμους εργάτες, θα ιδρύσουν τον Ανιμαλισμό (εκ του αγγλικού Animal = ζώο, για τους ελάχιστους που δεν κατέχουν την αγγλικήν). Ο σκοπός τους είναι να διεκδικήσουν τη φάρμα από τον μεθυσμένο κύριο Τζόουνς. Η επανάσταση θα πετύχει και ο κύριος Τζόουνς θα εκδιωχθεί. Η φάρμα θα περάσει στα χέρια των γουρουνιών αλλά και των υπολοίπων ζώων, που θα την εκμεταλλεύονται για την ευημερία όλων.

Όμως, μοιραία ξεκινούν οι πρώτες διενέξεις μεταξύ των πρωτεργατών της επανάστασης, τους δύο νεαρούς που ακούνε στα ονόματα Χιονόμπαλας και Ναπολέοντας. Ο δεύτερος θα αποφασίσει πως ο Χιονόμπαλας είναι επικίνδυνος για την επανάσταση και πως πρέπει να απομακρυνθεί από τη φάρμα. Θα το καταφέρει με τις παλιές και αλάνθαστες μεθόδους (ρουφιανιλίκι, προπαγάνδα, ψέματα και καλλιέργεια του φόβου). Μόλις ο Χιονόμπαλας δεν αποτελεί πια απειλή, προβαίνει σε μερικές εκκαθαρίσεις ζώων που, υποτίθεται, τον υποστήριζαν. Ξαναγράφει την ιστορία και ο Χιονόμπαλας δεν υπάρχει πουθενά πια στην επανάσταση. Αλλάζει τους νόμους κι έτσι τώρα τα γουρούνια μπορούν να κοιμούνται σε κρεβάτια και να πίνουν αλκοόλ, καθώς τα υπόλοιπα ζώα δουλεύουν όλο και πιο σκληρά.

Οι τελευταίες σελίδες του (σχετικά μικρού) βιβλίου, είναι από τις πιο συγκλονιστικές και ταυτόχρονα σκληρές, που έχει συγγράψει ανθρώπινο μυαλό για να περιγράψει το τέλος των ονείρων και της ουτοπίας.

Μια σφαιρική γνώμη

H Φάρμα των Ζώων είναι αδυσώπητο βιβλίο. Δεν χαρίζεται σε κανέναν και δεν αναγνωρίζει δίκιο σε όψιμους επαναστάτες ή ευκαιριακούς ηγέτες. Δεν είναι τόσο θολό πολιτικά όσο το 1984 (αν μπορούμε να το πούμε αυτό μιας και ο Όργουελ ήταν πολύ ξεκάθαρος στις πολιτικές του πεποιθήσεις). Για αυτόν τον λόγο, μεγάλη μερίδα του αριστερού κόσμου δυσκολεύτηκε να το χωνέψει. Δεν μπορούμε να πούμε πως αυτό που συνέβη κάποιες δεκαετίες μετά στις κομμουνιστικές χώρες ήταν δικαίωση του Όργουελ, όμως σίγουρα δεν γίνεται να αρνηθείς το προφητικό της πένας του.

Μακριά από συγκεκριμενοποιήσεις, η αλληγορία της Φάρμας των Ζώων φωτίζει μικρές και μεγάλες δικτατορίες, μιλάει για τη δίψα του γουρουνιού… του ανθρώπου για εξουσία. Το χρησιμοποιείς και για εγχειρίδιο αν θες να μάθεις “Πώς Μια Πολύ Καλή Ιδέα Μπορεί Να Μετατραπεί Σε Τυραννία”.

Δυστυχώς;

Μάλλον δυστυχώς, η “Φάρμα των Ζώων” και το “1984” δεν πρόκειται ποτέ να χάσουν την επικαιρότητα και τον -παράδοξα- προφητικό τους χαρακτήρα. Όσο περνάμε σε εποχές που κάποιοι παίρνουν με το έτσι θέλω, όλο και περισσότερες εξουσίες, καταδυναστεύοντας τις πλειοψηφίες (πολλές φορές με τη συγκατάθεση τους), βιβλία σαν τη “Φάρμα των Ζώων” θα στέκουν στα ράφια κοροϊδευτικά και θα σου φωνάζουν: μην πεις πως εμείς δεν σου το λέγαμε. Και δεν έχει πια να κάνει μόνο με τον κομμουνισμό. Αλλά και τις διεστραμμένες εκδοχές της δημοκρατίας που σε πολλές χώρες ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε πια.

Τώρα είναι σειρά σου να δράσεις και να σβήσεις τις λέξεις που πρόσθεσαν αυθαίρετα κάποιοι στην παρακάτω πρόταση:

“Όλα τα ζώα είναι ίσα αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα υπόλοιπα.”
Λοιπόν;
Που νομίζεις ότι βρίσκεται το περιττό;

Άκούστε ΕΔΩ το βιβλίο του
Τζ. Όργουελ – Η Φάρμα των Ζώων
σε δωρεάν Audio Book!

Η Φάρμα των Ζώων
Μοιραστείτε το:

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Click to listen highlighted text!